Actueel

Wij doen mee aan de Nationale Zaaidag

Samen met The Pollinators maken wij de wereld graag een stuk mooier en kleurrijker. Op 22 april is het Nationale Zaaidag en worden er massaal biologische zaadjes geplant voor bijen en andere bestuivers. Iedereen kan zich gratis aanmelden als Voedselbank voor Bijen en mensen voorzien van biologisch bloemzaad. Doe je mee? Een kleine moeite voor een grote impact!

Over de Nationale Zaaidag

Dit jaar vindt de zevende editie van de Nationale Zaaidag plaats, een initiatief gestart door de Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden. Door het hele land vinden op 22 april lokale initiatieven plaats in het kader van Nationale Zaaidag.

The Pollinators openen 1000 voedselbanken voor bijen

Nog steeds staat meer dan de helft van het aantal bijensoorten op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Vooral de wilde bijensoorten hebben het zwaar te verduren. De afname van het aantal bijen en andere bestuivende diersoorten heeft gevolgen voor de voortplanting van bloeiende planten, 94% is afhankelijk van dierlijke bestuiving. Maar ook 70% van ons voeding komt in gevaar als gewassen niet meer bezocht worden door deze bestuivers. Oorzaken voor de massale sterfte? Onder andere de afname van biodiversiteit, klimaatverandering, aanhoudende verstedelijking en het gebruik van schadelijke pesticiden in de landbouw.

Partners in de Nationale Zaaicoalitie

Wij van Ernst Baas Hoveniers zijn 1 van de ruim 50 organisaties die samen de Nationale Zaaicoalitie en voedselbanken vormen.

De volgende bedrijven / organisaties doen o.a. mee: ABN AMRO, Alliander, Amsterdam International Community School, Arcadis, de Bijenkorf, Bijenstichting, Bloomon, BMWi, Conclusion, Diamond Point, Ernst Baas Hoveniers, Genoeg magazine, Gemeente Leiden, G&W Gezondheidswinkel, Heijmans, Kombisol, Krinkels, Lush Fesh Handmade Cosmetics, Moonen Packaging, The Turn Club, Triodos Foundation, UM Studio, VHG Branchevereniging, Vitaminstore, WE Fashion en Wijzonol.

Over The Pollinators

The Pollinators vormen een groeiende community van burgers, bedrijven en instellingen die bestuivers en biodiversiteit belangrijk vinden. Door directe actie en campagnes leveren ze een positieve bijdrage aan het welzijn van onze bestuivende vrienden. Opgericht in 2016 door The Tipping Point in samenwerking met Nudge met de hulp van founding partner de Bijenkorf is er inmiddels een community van bijna 15.000 mensen en zijn succesvolle activiteiten, zoals de Voedselbanken voor Bijen, de grote Bloembollenplant-tour en het Tree Fest op poten gezet. Ook zetten meerdere ambassadeurs, zoals Waldemar Torenstra, Egbert-Jan Weeber, Tatum Dagelet, Hannah Hoekstra, Manuel Broekman, Job Reuten en Eva van de Wijdeven, zich actief in.

Haal zaad bij één van de 1000 afhaalpunten

De week voorafgaand aan de Nationale Zaaidag zijn er ruim 1000 particulieren en meer dan 50 organisaties afhaalpunt voor zaadzakjes. Ook doen de Vitamin Store en de Gezondheidswinkel mee met meer dan 150 filialen. Alle afhaalpunten zijn online te vinden op de kaart van het Nudge platform. Hoe meer bloemen hoe blijer de bij! Wij doen mee aan de Nationale Zaaidag, jij ook?

Meer info www.thepollinators.org/nationale-zaaidag

Fotocredits: Sacha Tijmstra