Klassieke tuinen

Bij het ontwerp en de inrichting van uw tuin, is het goed om na te denken over de tuinstijl. De stijl die u voor uw tuin kiest, heeft invloed op de sfeer, de beleving en de uitstraling van uw tuin. Ook bepaalt de stijl deels of de tuin bij uw woning past. Een eeuwenoude tuinstijl is de stijl die u terugvindt in klassieke tuinen. Deze stijl komt u vooral tegen bij tuinen van monumentale woningen, historische panden, oude bedrijfspanden en woningen met een klassieke architectuur. Bij deze woningen en gebouwen zorgt een tuin in dezelfde stijl met bijpassende tuinmeubelen voor harmonie en rust.

Klassieke tuinen zijn symmetrisch en strak

Hoewel klassieke tuinen eeuwen geleden al het straatbeeld sierden, betekent dat niet dat de huidige klassieke tuinen ouderwets zijn. De klassieke tuinen van tegenwoordig zijn in onze beleving iets anders dan de historische tuinen van vroeger waarbij de beplanting, indeling en materialen specifiek bij die tijd pasten. Wel kunnen huidige tuinen op de vroegere tuinen geïnspireerd zijn. De herkenbare elementen van klassieke tuinen worden nu nog steeds in veel tuinen toegepast.

De typische symmetrische indeling met strakke lijnen is kenmerkend voor klassieke tuinen. Ook zijn de zichtlijnen gericht op een boeiend middelpunt. Denk hierbij aan met rozen overwoekerd prieeltje, een klassieke sculptuur of een grote, mooi afgewerkte pot die de aandacht trekt. Het ontwerpen van zo’n zichtpunt is iets dat de creativiteit van onze hoveniers prikkelt. Bij Ernst Baas Hoveniers hebben we genoeg verrassende ideeën om een prachtig zichtpunt te creëren voor uw klassieke tuin.

 

Romantiek in klassieke tuinen

Klassieke tuinen herkent u vaak ook aan het soort beplanting, materialen zoals gietijzer en hardsteen en de tegels die voor de bestrating gebruikt zijn. De klassieke tuin is strak en symmetrisch, maar ook romantisch. Dit element van de klassieke tuin wordt vaak benadrukt met schitterende rozenstruiken en verschillende snoeivormen zoals bollen, romantische bogen en groene hagen. Ook hortensia’s vindt u vaak terug in klassieke tuinen. De combinatie van strak, symmetrisch en romantisch heeft het beste van verschillende tuinstijlen in zich en spreekt daarom veel tuineigenaren aan.

De bestrating in klassieke tuinen is doorgaans rustig en bevat natuurlijke tinten. Denk aan grote tegels in een effen kleuren, aardetinten of met een klassiek streepje. Door de natuurlijke kleuren van de tegels vallen ze samen met de tuin en krijgt de beplanting en inrichting van uw klassieke tuin alle aandacht.

Zoals u ziet kunt u kiezen voor een typische klassieke stijl, maar ook voor een meer eigentijdse tuinstijl. In beide gevallen is de romantiek in de tuin belangrijk om voor harmonie te zorgen. In onze inspiratieruimte in Waddinxveen vindt u ons aanbod aan tuinmeubelen en accessoires in de klassieke stijl. Kom vooral langs en laat u voor uw klassieke (bedrijfs)tuin inspireren door alle verschillende ontwerpen.


Projecten